Is een Lapinporokoira een hond voor jou?

Zoek je een werkhond?

Een Lapinporokoira moet je lichamelijk maar ook geestelijk aan het werk zetten. Dit kan je doen door bepaalde gehoorzaamheidstrainingen – agility – flybal etc. Ook zijn ze uitermate geschikt voor neuswerk zoals detectie, mantrailing en/of rescuetraining.

Kan je tegen een vocale hond?

De Lapinporokoira blaft makkelijk, vooral bij opwinding. Het zijn zeer alerte honden en niets ontgaat hen, ze houden de omgeving altijd in de gaten. Van oorsprong zijn ze daar ook voor gefokt, het hoeden en waken(alarmerende honden). Ook kunnen ze blaffen naar soortgenoten, het is hun manier van communiceren. Over het algemeen hebben honden hier geen probleem mee, maar mensen daarentegen soms wel.

Heb je genoeg tijd voor je pup?

Lapinporokoira’s kunnen tijdens hun puppytijd erg druk zijn, ADHD honden wordt er wel eens geroepen. Je moet er genoeg tijd in kunnen steken om een pup goed te kunnen begeleiden. Dit geld voor alle honden maar toch zeker voor dit ras. Het zijn zeer gevoelige honden die goed gesocialiseerd moeten worden. Ze moeten met vertrouwen en geduld, gedoseerd veel situaties meemaken, zodat de pup een fijne, stabiele en open hond kan worden. Over het algemeen zijn het “echte“ mensen honden, maar je moet ze hier wel vertrouwd meemaken. Ze houden eerder van mensen dan van honden. Natuurlijk kan je ze ook leren met andere honden om te gaan, maar sommige hebben daar geen boodschap aan en dit is meestal wanneer ze aangelijnd zijn. Reuen hebben soms moeite met het zelfde geslacht, maar onder de teefjes kunnen soms ook pittige tantes zitten.
Het is dan ook geen ras die niet niet reageert op soortgenoten. Dit gedrag zie je vaak bij Oerhonden!

Heb je veel geduld?

Het is een zelfstandig ras, die zich goed kan aanpassen/gedragen maar daar moet je wel je best voor doen.
Ze houden van afwisselende training en moeten het nut ervan inzien om iets te doen voor je, je moet het als het ware verdienen!
Tijdens een wandeling vinden ze het ook heerlijk om lekker te struinen, en ook al zijn ze soms uit zicht, zij weten precies waar jij bent, het is dan ook geen ras dat naast je blijft lopen, en wees eerlijk het is toch fijn om overal heerlijke luchtjes te ontdekken.
Ook zijn sommige pups in het begin misselijk bij het autorijden, je moet dit dan langzaam en positief opbouwen. Uiteindelijk gaat het bij 95% goed komen maar het is best lastig in het begin.

Heb je genoeg tijd voor je volwassen hond?

De Lapinporokoira is een ras dat zich makkelijk aanpast aan de situatie. Over het algemeen zijn het rustige honden in huis, mits ze voldoende beweging en aandacht(werk)krijgen. Ze hebben echt een aan- en uitknop.
Ze kunnen gerust aanwennen om alleen thuis te zijn, maar zijn ze vaak en lang alleen dan gaan ze zelf dingen ondernemen, dingen die je zelf waarschijnlijk niet zo kan waarderen. Je doet ze dan echt te kort!

Vind je het prima dat je hond niet overal los kan lopen?

Een Lapinporokoira kan best nog over een stukje jachtdrift beschikken. Het is dan ook niet verstandig deze hond overal maar los te laten lopen. Ze vinden het leuk om achter wild, vogeltjes of konijntjes te gaan en het zijn hele goede muizenvangers. Het is niet een ras zoals bijvoorbeeld de husky of Laika die uren lang wegblijven. Maar mochten ze ergens achteraan gaan dan kan je roepen wat je wilt, ze komen dan (meestal)niet! Pas als zij denken dat het genoeg is geweest, komen ze terug! Jacht is namelijk zelf belonend gedrag.

Kan je tegen haar in huis?

Tijdens de rui periode, meestal twee keer per jaar, verliezen ze heel veel vacht. Je staat verstelt hoeveel haar van je hond afkomt. Mede door je hond dan te borstelen, kan je het verharen iets versnellen, maar je zult zeker haar in huis vinden in deze periode.

Kan je deze vragen met een JA beantwoorden,

Dan zou dit een ras voor je kunnen zijn!
Mocht je dan besluiten voor een Lapinporokoira te gaan, dan kan ik je verzekeren dat je leven nooit meer hetzelfde zal zijn!
Ze zijn GEWELDIG!
Ondanks dat het niet één van de makkelijkste rassen is, zijn het hele bijzondere, unieke honden. Ze zijn telepathisch en een tikkeltje magisch.
Ze voelen feilloos je stemming en situatie aan, ze kijken wat de Lapinporokoira-mensen zeggen, recht naar binnen, in je ziel.
Het zijn ook echte clowns, iedere dag maken ze je wel een keer aan het lachen, ze kunnen heel goed toneelspelen, dit moet je goed inzien, zodat ze geen loopje met je nemen. Het zijn rustige, fijne honden in huis mits ze genoeg voldoening krijgen. Ze zijn erg gesteld op hun roedel!

Een waarschuwing, éénmaal in je leven, kan je niet meer zonder!
Yvonne